Diabetes bij de kat, herken op tijd de signalen!

Diabetes, het belang van een vroege diagnose
De kat van Oppasser Jolijt, Zonnetje, bleek in 2021 opeens diabetes te hebben.. een grote schrik. Dit betekende dat haar kat 2x per dag insuline geprikt moest worden, op specifieke tijden, niet meer zomaar weg kon, en continue moest checken of zijn bloedwaarden in orde bleven (weer prikken!/ in het oor). Een hele zorg…
Gelukkig was ze er op tijd bij, en hoefde er na een paar maanden geen insuline meer geprikt te worden. De bloedwaarden van Zonnetje zijn weer normaal.
Dit is mede omdat Jolijt op tijd de signalen ontdekte en daarom snel kon handelen.
Graag deelt zij jullie haar verhaal.

Het verhaal van Zonnetje
Ik wil graag het onderstaande stukje met jullie delen om het
belang van vroege diagnose van diabetes onder de aandacht te brengen.
Twee van de symptomen van diabetes zijn: meer drinken en plassen. De pancreas (alvleesklier) maakt insuline aan en kan uitgeput raken. Een gevolg hiervan is dat hij minder of geen insuline meer produceert. Insuline is van vitaal belang om het glucosegehalte in het bloed in evenwicht te houden. De pancreas kan rust krijgen door de toediening van insuline en eventueel naar verloop van tijd weer zélf (meer) insuline gaan produceren. De kans hierop wordt vergroot als diabetes vroeg wordt vastgesteld en er snel met de behandeling ervan wordt begonnen. Ik was net op tijd, maar had eigenlijk nog eerder aan de bel moeten trekken, vind ik zelf.

Hé zit de kattenbak nu al weer vol plasklonten en wat gaat dat waterbakje snel leeg!
Dit merkte ik opeens op deze winter, tijdens de vrieskou. Eerst dacht ik dat mijn kat van dertien meer dronk door de droge lucht van de vorst en de verwarming, maar na zo’n drie weken aanzien en onderzoek op het internet leek het me toch verstandig om eens contact met de dierenarts op te nemen. Gelukkig maar! Ik had de waterinname van mijn kat gedurende een paar dagen gemeten voordat ik belde. Die was nog niet spectaculair hoog maar wél hoog voor zijn doen. Hij dronk daarvoor nooit erg veel.

Uitgebreid bloedonderzoek: veel te hoge glucosewaarde
De dierenarts gaf aan dat het haar verstandig leek om een uitgebreid bloedonderzoek te doen. Opeens meer drinken en plassen kan meerdere oorzaken hebben. Wat bleek: hij had een enorm verhoogde glucosewaarde van zijn bloed. Mijn wereld stond op z’n kop en wat zag ik tegen dat insuline spuiten op. Zijn pancreas zat in de problemen en kon het niet meer aan. De rest van zijn organen waren gelukkig nog in goede staat. Ik heb meteen alles in huis gehaald om insuline te gaan spuiten en bloed te prikken (om zelf de glucosewaarden te monitoren).

Insuline spuiten en bloed controleren valt echt te leren!
Na een uitgebreide uitleg over diabetes en prikles van de dierenarts ben ik zelf begonnen met insuline spuiten en bloed controleren. Ook kreeg mijn kat voer dat speciaal voor diabetes katten geschikt is. Het insuline spuiten viel gelukkig erg mee. Mijn kat wende er snel aan. Maar ik moest het wel elke twaalf uur doen! Het bloed prikken voor de meting van de glucosewaarde was eerst behoorlijk lastig. Ook omdat ik dat soms meerdere keren per dag moest doen om zijn glucosecurve te meten. Dit om te kijken hoe hij reageerde op de insuline. Maar het is het echt waard om dit zelf te leren. De glucosewaarde kan behoorlijk stijgen door stress en veel katten vinden het vervoer naar de dierenarts behoorlijk stressvol. En geloof me: het went!
Ook omdat het oortje (waaruit ik bloed prik) ‘leert’ bloeden. De eerste weken bleef zijn glucosewaarde hoog en werd de dosis insuline met stapjes verhoogd. Ik werd er behoorlijk wanhopig van: wanneer gaat die waarde nou eens omlaag! Bij een bepaalde dosis was dit gelukkig tóch het geval en mocht ik de weken erna de insulinedosis zelfs afbouwen.

Na 2 maanden insuline vrij!
Na twee maanden intensief prikken mocht ik het proberen zonder insuline. Zijn pancreas kon het zelf weer aan. Nu, twee maanden later, is hij nog steeds stabiel zonder insuline. Hij blijft wel een diabetes patiënt en hij zal altijd op een streng dieet met diabetesvoer moeten blijven. Ook kan het zijn dat ik mettertijd toch weer insuline moet gaan spuiten als zijn pancreas toch weer ‘overwerkt’ raakt. Ik controleer zijn
glucosewaarde regelmatig. Maar elke maand niet hoeven spuiten is winst voor mij, mijn kat maakt het allemaal niet uit. Dat tweemaal daagse prikkie vond hij helemaal niet erg.

Gezond gewicht is belangrijk
Maar waarom kreeg mijn kat diabetes? Naar alle waarschijnlijkheid is het door zijn
overgewicht gekomen. Hij heeft enorme aanleg om aan te komen en niet af te vallen. Echt vervelend, want overgewicht kan zo veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen. We doen nu nóg beter ons best om een gezond gewicht te behalen en te behouden. Je dierenarts kan je veel meer over diabetes en de symptomen en oorzaken ervan vertellen.