Je kat titeren: een alternatief voor vaccineren

Alternatief voor vaccineren:
meet de weerstand van je kat door titeren


De meeste mensen laten jaarlijks hun kat inenten tegen de nies- en kattenziekte. De inenting tegen kattenziekte is een hele belangrijke, afgelopen januari was er wederom een melding van een uitbraak van deze dodelijke ziekte in Den Haag. De vaccinaties worden jaarlijks in een cocktail gegeven. Normaal zou zijn dat de niesziekte jaarlijks, en de kattenziekte 1x per 3 jaar gegeven wordt. Het is aan te raden om dit eens bij je eigen dierenarts goed te checken. Vaak wordt er onnodig teveel gevaccineerd.

Een goed alternatief voor vaccineren kan titeren zijn. Ik heb laatst mijn kat Yello laten titeren, via bloedonderzoek werd zijn weerstand gemeten. En wat bleek, hij hoeft 2 jaar niet terug te komen voor vaccinaties. Titeren is ietsje duurder, maar je bespaart de jaarlijkse kosten en onnodige vaccinaties die je huisdier binnen zou krijgen.

Wat is titeren?
Titeren is het bepalen van aanwezige antistoffen in het bloed. Aan de hand van de gevonden waardes kan de aanwezige bescherming in een mens of dier worden afgelezen en daar kan dan op gehandeld worden door, indien de waardes dat aangeven, te vaccineren.

Wat is het en hoe werkt het precies?
Titeren betekent simpelweg dat er wordt gekeken of er antistoffen voor specifieke ziektes aanwezig zijn in het bloed. Zijn die antistoffen aanwezig, dan is er geen reden tot enting over te gaan. Als het lichaam geen antistoffen heeft en er wordt een enting gegeven, dan maakt het lichaam antistoffen aan, net als bij een werkelijke besmetting van de ziekte. Er worden als het ware gecontroleerd antistoffen aangemaakt door een infectie na te bootsen. Raakt het dier nu werkelijk besmet met het virus in kwestie, dan “herkent” het lichaam het aanvallende virus en wordt het direct onschadelijk gemaakt.

Hoe lang werkt een enting?
De fabrikanten geven aan dat hun vaccins gegarandeerd drie jaar werkzaam blijven.
Tenminste drie jaar, dat wil in de praktijk meestal zeggen dat het effectief langer is, maar dat moet eerst gemeten worden. Met een titerbepaling kan dat.

Waarom zou ik niet gewoon enten?
Wanneer een dier geënt wordt terwijl er nog voldoende afweerstoffen in het lichaam aanwezig zijn, wat gebeurt er dan precies? Met de antistoffen gebeurt er niets; de enting slaat niet aan. Maar er gebeuren wel andere dingen: het immuunsysteem wordt aan het werk gezet en daardoor is het op dat moment minder alert op andere zaken.

Bijwerkingen van entingen
Vroeger werd er gedacht dat entingen geen kwaad konden, maar tegenwoordig horen we meer en meer over schadelijke bijwerkingen. De bijwerkingen verschillen van kleine ongemakken als spierpijn tot serieuze problemen als het triggeren van epileptische aanvallen. Om die risico’s zo klein mogelijk te houden is het aan te raden de vaccinaties zoveel mogelijk te beperken.

En als er dan geënt moet worden?
Dat kan in principe direct gebeuren. Een goede dierenarts zal zo passend mogelijk enten en daar ook duidelijk uitleg over geven.

Meer info
Het Medisch Ziekenhuis voor Dieren in Amsterdam/Sloterdijk geeft op hun website meer uitleg over bovenstaande informatie.