Schrokt jouw kat? Voermachine, ideaal!

Lekkerbekken hebben honger en stress
Wij als oppassers zien het dagelijks, de kat schrokt alles naar binnen. In 1 klap alles weg. En dan komen we pas 24 uur later. In die tijd heeft de kat honger. En stress.
En wij ook!
Op allerlei manieren proberen we het eten in kleinere porties te geven. Om het eetproces te vertragen. Een derde geven we bij binnenkomst, een derde gooien we als spelletje (zo komen ze ook nog wat in beweging;)). En dan een derde verspreiden we als een speurtocht door het huis.

Maar schrokkers, oftewel lekkerbekken, zijn gewiekst! Ik test wel eens zo’n speurtocht, als ik nog binnen ben. En ja hoor, binnen no time opgespoord. Ik ga met een knoop in mijn maag naar een volgend adres. Op hoop van zegen.

Want wist je dat?
– een kat geen 24 uur zonder eten kan?
– dat er leververvetting kan optreden?
– daardoor allerlei organen uitvallen?
– dat van honger katten stress krijgen?
– daardoor zelfs gedragsproblemen kunnen ontstaan wel of niet op voedingsgebied.

Kleine porties verdeeld over de dag
Een kat hoort gedurende de dag 5 a 6 kleine porties te eten. Kleine porties zijn beter voor de vertering. Beter voor het gewicht. Het liefst natvoer. Brokjes zijn voor het gemak van de mens gemaakt. Natvoer bevat 80% vocht. Brokjes slechts 5%.

Het beste is eigenlijk onbeperkt eten. Maar ja, vooral met lekkerbekken is dat wel een dingetje. Zo’n onbeperkt buffet is nou net wat je niet wilt. Of toch wel? Overgewicht schijnt zelfs juist door eetstress te kunnen komen. Onbeperkt kan dan een oplossing zijn.

Voermachine verplicht tijdens de oppas
Het klinkt wat streng, maar na jaren deze eetstress aangezien te hebben kies ik nu voor het welzijn van de kat. Ik wil niemand iets verplichten, maar het levensgeluk van jouw kat gaat boven alles.

En je zult zien, wat een rust gaat het geven. En een blije kat!
De automaat kun je zo instellen dat hij  op diverse tijden voer afgeeft. Ideaal. Kleine porties. Op specifieke tijden. Wedden dat ie op die tijden er voor al zit? Een kat is een man (of vrouw!)van de klok;)

Tips bij aanschaf van een voermachine
Waar je op kunt letten als je er eentje gaat kopen:

* sloop-proof!: lekkerbekken zijn gehaaid in het openen, zorg voor een robuust model
* met eventueel een mogelijkheid voor koelelement, als je natvoer gebruikt
* met eventueel een chip: handig bij een huishouden met 2 katten (zie hieronder)
* een model met de nieuwste snufjes zoals een camerafunctie (live toezicht, soms kun je zelfs je kat live spreken). Ook soms met app, die bijhoudt hoeveel en wanneer de voerporties worden afgegeven (zodat je kunt checken of alles nog goed werkt).

Tips voor huishouden met 2 katten
Herken je dat? Je ene kat eet alles in 1x op. Kat nr 2 eet een klein beetje en loopt weg. Kat nr 1 denkt: hebbes! En ja hoor, hij begint aan het bakje van nr 2. Zo krijgt hij een dubbele portie. En kat nr 2 te weinig. Als je thuis bent kun je nog ingrijpen en het wegzetten, maar tijdens de vakantie oppas is dat een lastige.

Daarom hier wat tips:
-Je hebt machines die via een chip openen. Dat is handig voor als de 2e kat in huis ander voer, zoals dieetvoer, krijgt.
– de 2e kat die langzamer eet apart laten eten, bv hogerop waar de schrok-op niet bij kan;)
– aparte locatie met chipluikje maken voor de langzame eter. Mocht je hulp kunnen gebruiken voor het inzetten van een luikje, bv in een binnendeur/balkon of hokje, klik hier

Advies bij eetissues
Dan kun je zeggen, nou met zo’n machine is de oppas ook niet meer nodig;). Maar wij komen natuurlijk nog voor de nodige aandacht en quality time zoals lekker spelen. En niet te vergeten voor de kattenbak;).
Je kunt me ook inhuren voor advies als jouw kat schrokt,  braakt, eten steelt, etc. Noem maar op, allerlei eetissues zijn mogelijk. Ik help je graag.

Diverse modellen voermachines
Er zijn vele soorten en maten op de markt. Hieronder vindt je wat modellen die ik je kan aanraden.